Az Európai Parlament nemrég kiadott egy jelentést.

Az Európai Parlament nemrég kiadott egy jelentést, amiben főszerepet kaptak kripto-devizák, mint pl. a BitCoin. Ez része az Európai Bizottság pénzmosás megfékezésére szolgáló tervének (Anti-Money Laundering – AML). 2017-ben teljesítendő fő célként határozták meg. Az EB 10-es priorítási listája :

1. Munkahelyek számának, gazdaságnak és a beruházásoknak növelése
2.Egyesített digitális piac
3.Rugalmas Energia Unió, ami figyelembe veszi a Globális Felmelegedés ellen szolgáló irányelveket
4. Igazságosabb és hatékonyabb belső piac fejlesztése, az iparral a középpontban
5. Igazságosabb és hatékonyabb Monetáris Unió
6. Ésszerű és egyensúlyi kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal
7. Az igazságszolgáltatás és alapvető emberi jogok meghatározásának tovább mélyítése
8. Új migrációs politika
9. Európa, mint erősebb globális tényező
10. Demokratikus változás Uniója
A virtuális pénznemek szerepe :
A 2016 közepén kiadott jelentés még egyáltalán nem foglalkozott a virtuális pénznemekkel. Ugyanakkor, a 2017-es már igen nagy hangsúlyt fektet erre a kérdéskörre. 2016 Júliusában kiadott jelentésben az EB bevezetett az eddiginél egy sokkal szigorúbb alapszabályokból álló csomagot a virtuális valuták használóinak. Módósították a 4. AML (Anti Money Laundering – Pénzmosás elleni szabályozások) 2015-ös alapelveit is. Ezáltal megszüntették a virtuális pénznemek elektronikus tranzakcióinak homályosságát.
Az alábbi problémákat fogalmazták meg :
1. Biztonsági intézkedések a 3. Világból származó nagy kockázatú pénzmozgások ellen
2. Szélesebb jogkörrel ruházták fel a gazdasági feltérképező egységeket az Európai Unión belül
3. Centralizált rendszerek a Jegybankoknak
4. Kockázati problémák a kriptodevizákkal és a feltöltőkártyákkal szemben
A fentebbi módosítások fő célja átláthatobb és szigorúbb szabályok és alapelvek bevezetése ezen pénznemekkel szemben, így kevésbé áll fennt a veszély, hogy ezek a pénzmozgások azonosítatlan befektetéseket, vagy terrorista csoportokat finanszírozzanak. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz, Az Európai Tanács elnöke Robert Fico, és Mr. Juncker a jelentésben ígéretet tettek arra, hogy az európai állampolgárok biztonságának növelése a prioritások közé emelkedik még az évben.
Az Európai Unió minden állampolgárára érvényesek lesznek a fentebbi határozatok idén 2017 Júnus 26.-tól. Ettől a dátumtól kezdve az EU Pénzmosás Elleni ügynökségének fennhatása alá fog tartozni minden kriptodeviza-ügylet. Ezzel egyetemben egy hivatalos definíciót is kapott : Digitális reprezentációja annak az értéknek, amit nem jegybank, vagy hivatalos szerv állított ki. Elfogadható minden állampolgár által, mint kifizetés. Ezeket a devizákat lokálisan elektronikus úton is lehet tárolni, és küldeni is.
Az EU-s tagállamoknak kötelező lesz egy listát készíteni minden pénzintézetről az országukban. Ez a terrorizmus finanszírozása elleni harcot fogja erősíteni
OneCoin :
A módosítások a nyílt forráskódú kriptodevizákat célozzák, amik engedélyezik az azonosítatlan tranzakciókat. Ezek között van a Bitcoin is. A Onecoin minden fentebbi szabálynak megfelel, emellett bevezetett egy olyan rendszert (KYC – Know Your Costumer – Ismerd meg a felhasználód) ami meggátolja a használókat a pénzmosástól, személyazonosság lopástól, sikkasztástól, és a terrorista csoportok finanszirozásától.
Európai Központi Bank :
Az EKB kiadott egy közleményt, amiben minden érintettet óva int attól, hogy kriptodevizák használatára ösztönözze az embereket (annak ellenére, hogy egyszerűek, gyorsak, és mindenképp praktikusabb, mint a jelenlegi rendszer), mint a Bitcoin, egészen addig, amíg a fentebb említett hibái kiküszöbölésre nem kerülnek, és elfogadottá válnak Európa szerte a Nemzeti Bankok és Kormányok által.
Továbbá óva int, hogy a kriptodevizák egyáltalán nem stabilak, és nincs mögöttük pontos fedezet, mint a készpénznél, illetve a bankoknál vezetett betétek, vagy esetleg részvények mögött. Egyáltalán nem biztos, hogy ezeket az értékeinket akár már “holnap” is be tudjuk váltani. Az EKB szerint hiába a pozitiv tulajdonságok, a kockázatvállalás mértéke sokkal nagyobb a jelenlegi valutáknál/devizáknál.

Forrás: Ács Zoltán

Forrás: https://www.crypto-news.net/bitcoin-controls-on-the-2017-priority-list-of-the-european-commission-president-2/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.