Új digitális pénzt vezetne be négy nagybank

A világ legnagyobb bankjai közül négyen álltak össze, hogy egy új digitális pénzt vezessenek be, ami aztán iparági sztenderddé is válhat – írja a Financial Times.

 

A UBS egy elszámolásra létrehozott digitális pénzt fejlesztett, a Deutsche Bank, a Santander és a BNY Mellon (és az ICAP brókerház) pedig csatlakozott a svájci bankóriáshoz, hogy a találmányukat a gyakorlatban is teszteljék, az ötletet a jegybankok elé viszik. Magára a gyakorlati tesztre 2018-ban kerülhet sor.

Ez a törekvés az egyik legkonkrétabb példája annak, hogy a blockchain technológiát (a megosztott könyvelés elvét) hogyan vehetik használatba a gyakorlatban a hagyományos pénzintézetek. A blockchain az a technológia, amely a legkedveltebb digitális kriptopénzt, a Bitcoint is működteti (erről itt írtunk bővebben), és a bankoknak és tőzsdéknek főleg az elszámolásban segíthet pénzt és időt spórolni.

Az Autonomous Research becslése szerint például 2021-re évente 11-16 milliárd dollárt spórolhat meg a blockchain, illetve további 6 milliárd dollárnyi tőkét szabadíhat fel az iparágban. Az Oliver Wyman pedig úgy becsüli, hogy az iparág évente 65-80 milliárd dollárt költ elszámolási tevékenységre évente, ezt lehetne lényegesen csökkenteni, ha a UBS terve bejönne.

A svájci bankok az utóbbi időben egyre komolyabban foglalkoznak a blockchainnel, és úgy általában a fintech szektorral és a startupokkal. Zürichből például a UBS, a Credit Suisse és más nagyvállalatok közösen szeretnének egy európai startup-fellegvárat építeni, összesen 30 kiválasztott startupnak segítenek az elindulásban egy program keretében. Most azon próbálnak meg változtatni, hogy míg Svájc egyértelműen a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, épp a pénzügyi technológiai cégeket nem tudták magukhoz vonzani eddig.

Forrás :Portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.